Zoeken
  • Peter Bauwens

Hoe bouw je een ontspannende saunabeleving op.


Een saunabeleving is altijd persoonlijk.

De ene wil graag overvloedig veel stoom, bijna een stoombad, terwijl de andere houdt van een zachte, licht vochtige warmte die langs je lichaam streelt.

De meeste buitensauna’s op onze markt zijn gericht op de technische eigenschappen, zoals de saunakachel, de gebruikte houtsoorten binnen en buiten, de isolatie. Uiteraard zijn dit belangrijke onderdelen van een degelijke sauna, maar zij alleen garanderen geen aangename sauna-ervaring.

Met een goed ontworpen sauna komen alle eigenschappen beter tot hun recht. Helaas wordt er in België nog te weinig aandacht besteed aan het design van een buitensauna. Een sauna is echter veel meer dan alleen een houten hokje met een kachel en harde banken.

Zie het gehele plaatje

Bedenk wat voor u als saunagebruiker belangrijk is. Over welke buitenruimte kan je beschikken? Zal je vaak gebruik maken van de sauna? Hoe zie je de ruimte rondom de sauna? Wens je ook hier een wellness-omgeving te creëren om af te koelen en te ontspannen?

Hou je van openheid en een gevoel van ruimte of zit je liever knus in een afgesloten donkere ruimte met sfeervolle verlichting?

Denk na over de in-en uitgang van de sauna. Kan je gemakkelijk in- en uitstappen? Is de sauna toegankelijk genoeg, eventueel snel bereikbaar via een terras? Wat als je uit de sauna stapt? Waar zal je afkoelen, je wassen? Waar leg je de handdoeken, saunageuren? Is er een plaatsje om iets fris te drinken?

Oog voor comfort

Sommige duurdere sauna’s worden uitgebreid met een kleedcabine en zelfs douchemogelijkheid. Ook een rustige zitruimte wordt geïntegreerd. Uiteraard zorgen al deze extra’s ervoor dat de prijs van de sauna flink oploopt.

Waarom niet gewoon gebruik maken van het comfort dat je reeds bezit? Ik denk dan aan je overkapt terras, je tuintafel en comfortabele stoelen, je loungezeteltjes, barbecue, tuindouche en misschien wel zwem- of bubbelbad? Het enige wat je dan nog nodig hebt, is een sauna die in dit plaatje past.

Aanpasbaarheid en veelzijdigheid

Een goede saunakachel kan flexibel ingezet worden en biedt de nodige veiligheid voor het gezin. Wist je dat het de saunastenen zijn die je de eigenlijke warmte moeten geven? Voldoende saunastenen, minstens 60 kg, geven je de mogelijkheid om de ruimte te vullen met droge warmte of anderzijds een hoge vochtigheidsgraad te creëren.

Het gebruik van geuren en etherische oliën in de sauna wordt zoveel prettiger wanneer je kachel een grote hoeveelheid stenen bevat.

Het is eveneens fijn als je het verlichtingseffect en de kleurtint kan aanpassen aan je gemoedstoestand. Zo vind je in enkele drukken zeker een sfeer die bij je stemming past.

Een goed uitgedachte sauna maakt het onderhoud gemakkelijk. Kwaliteitshout aan de buitenkant verzekert je een goede weersbestendigheid, ook zonder dat je het hout geregeld moet behandelen. De binnenkant moet eenvoudig te reinigen zijn met stofzuiger en een vochtige doek om zweet- en opgietsporen te verwijderen.

Passende ventilatie draagt bij tot een aangename saunabeleving. Aanvoer van buitenlucht in combinatie met geurende stoom staan borg voor een onvergetelijke opgiet. Een ervaren sauna-ontwerper en -bouwer houdt hiermee rekening en voorziet het nodige om een warme maar zuurstofrijke omgeving te ontwerpen.

Een uitgedachte en flexibele muziekinstallatie gebouwd in een akoestisch ideale ruimte zorgt dan weer voor een weldoende muziekervaring die de sfeer binnen maar ook buiten compleet maakt.

Een buitensauna op verstelbare poten die gemakkelijk kan worden verplaatst, schept dan weer mogelijkheden om andere plaatsen in de tuin op te zoeken.

Heb je na het lezen van dit bericht zin gekregen in sauna, kom gerust en vrijblijvend langs! Kom onze Finse design buitensauna ‘Löyly’ vrijblijvend bekijken én uittesten. Je hoeft hiervoor enkel je badjas mee te brengen. Info op www.patiosauna.be of bel ons op 0473574801.

Meer weten over sauna? Klik hier.

Peter


64 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven